Sziasztok Mentesek!
Gyerekkorom óta idén nyílt újra lehetőségem arra, hogy konyhakerttel foglalkozzam. Számomra nagy felüdülés és kikapcsolódás a kerti munka, imádok ott bíbelődni. Nagyon jó volt tavasszal a vetőmagok között keresgélni és izgatottan várni, vajon kikelnek-e a növénykék. Szerencsére minden jól sikerült, nagy az öröm és boldogság, hogy gyűlik a fagyasztóban a saját termelésű zöldség-gyümölcs.
Férfiasan bevallom, én eddig még nem ettem mángoldot, a mi környékünkön (Hajdú-Bihar megye) nem volt ismert ez a növény. De nagy mázlimra Zé anyukája, Klári néni folyamatosan termeszt belőle és mi is kaptunk kóstolót. Ő úgy szokta elkészíteni, mint a spenótot (fokhagymásan, krumplival), de én valami mást szerettem volna kipróbálni. Így esett a választás a töltött variációra.
Mint azt a Wikipédiáról megtudtam, a mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható növény. Mind a leveléből, mind a levélnyeléből ízletes fogásokat lehet elkészíteni.
50 dkg | mángold |
45 dkg | darált hús |
15 dkg | főtt rizs |
1 db | tojás |
2 evőkanál | olaj |
5 dl | laktózmentes főzőtejszín |
1 dl | laktózmentes tej |
só | |
bors | |
szerecsendió |
1. A mángoldok levélnyelét kivágtam. Mivel elég nagyok voltak a levelek, ezért hosszában és keresztben is kettévágtam őket.
2. A darált husit összekevertem a főtt rizzsel és a tojással. Sóztam, borsoztam, szerecsendióztam.
3. A masszát beletöltöttem a mángold levelekbe, mintha töltött káposztát készítenék. Én jobban szeretem a kicsi gombócokat, ezért én így készítettem, de ez ízlés dolga. Ha te jobban preferálod a nagyobbakat, akkor csináld úgy.
4. A megmaradt mángold leveleket vékony csíkokra vágtam. Felmelegítettem az olajat, majd rádobtam őket.
5. Sóztam és egy kicsit fonnyasztottam rajtuk.
6. Felöntöttem a főzőtejszínnel és a tejjel. Hozzáadtam még egy kis sót, borsot és szerecsendiót. Hagytam, hogy felforrjon.
7. A töltött leveleket beleültettem ebbe a szószba és 30 percen keresztül, közepes hőmérsékleten pároltam őket.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal is, hogy ők is ki tudják próbálni!
Üdv:
Cs.