Sziasztok Mentesek!
Mára paradicsomos lepényt terveztem ebédre, természetesen laktóz-, glutén- és cukormentesen. Aki ételérzékeny, az tudja, mekkora kihívást jelent egy "átlagos" recept mentessé varázsolása, hiszen nagyon nehéz megfelelő alapanyagokat találni. Szerencsére már lehet kapni laktózmentes camembert sajtot és főzőtejszínt, úgyhogy bele is vágtam a recept elkészítésébe.
25 dkg | glutén- és laktózmentes leveles tészta |
2 dl | laktózmentes főzőtejszín |
3 db | tojás |
15 dkg | paradicsom |
1 doboz | laktózmentes camembert sajt |
bors | |
szerecsendió | |
só | |
vaj | |
liszt |
1. A leveles tésztát hagytam kiengedni szobahőmérsékleten. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd kibéleltem vele egy kivajazott sütőtálat. Alaposan megszurkáltam.
2. Sütőpapírt terítettem rá, majd súlyként egy fél csomag lencsével borítottam be. Erre azért volt szükség, hogy a tészta ne púposodjon fel sülés közben.
3. 190 fokra előmelegített sütőbe raktam és kb. 5 perc alatt elősütöttem.
4. Míg a tészta a sütőben csücsült, addig a camembert apró darabokra vágtam. A főzőtejszín és a tojások társaságában az aprítógépbe tettem. Sóztam, borsoztam, szerecsendióztam. Pár másodperc alatt egyneműsítettem.
5. Az elősütött tésztát megszabadítottam a lencséktől. Hagytam pár percig, hogy egy kicsit hűljön.
6. Addig a paradicsomokat nyolcfelé vágtam és a héjukkal lefelé a tésztára ültettem őket. Erre borítottam a sajtos-tojásos-tejszínes masszát, majd a sütőbe toltam a tálat.
7. Kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Extra tipp:
Tálaláskor meg lehet bolondítani egy kis bazsalikommal vagy reszelt sajttal. A masszába keverhetünk sonkát vagy kolbászt is.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal, hogy ők is ki tudják próbálni!
Üdv:
Cs.