Sziasztok Mentesek!
Ma egy házi gluténmentes hamburger receptet hoztam nektek. Én készítettem hozzá a bucit és a húspogácsát is, szóval maximálisan "homemade".
Van, aki fele-fele arányban teszi a marha és a sertéshúst a pogácsákba, én ebben a receptben 100 % marhahusit használtam.
Hamburger zsömle
1 dl | laktózmentes tej |
1 evőkanál | nyírfacukor |
1 dkg | élesztő |
40 dkg | gluténmentes liszt |
1 kanál | olaj |
5 dkg | laktózmentes tejföl |
1 db | tojás |
1 evőkanál | só |
1 db felvert | tojás |
szezámmag |
1. A tejet langyosra melegítettem. Elkevertem benne a nyírfacukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Egy kanál lisztet adtam hozzá és hagytam, hogy felfusson.
2. A maradék lisztet egy tálba szitáltam. Kimértem az összes többi hozzávalót (kivéve a felvert tojást és a szezámmagot). Hozzáadtam a felfutott élesztőt és lassú fokozaton pár perc alatt összedagasztottam.
3. Meleg helyen 1,5 órát kelesztettem.
4. A megkelt tésztát 4 felé osztottam és gombócokat formáztam belőle.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Egy picit lenyomkodtam a tetejét, hogy inkább lapos és széles, mint magas és keskeny bucim legyen.
6. Meleg helyen további fél órát kelesztettem.
7. A felvert tojással bekentem a tetejét és megszórtam a szezámmaggal.
9. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Hamburger húspogácsa
45 dkg | darált marhahús |
1 közepes fej | lila hagyma |
2 evőkanál | mustár |
1 db | tojás |
2 evőkanál | ketchup |
friss kakukkfű | |
friss oregánó | |
só | |
bors |
1. A lila hagymát, a friss kakukkfüvet és a friss oregánót nagyon apróra vágtam.
2. Egy nagy tálban az összes hozzávalót alaposan összekevertem. Ha nem áll össze, egy kis gluténmentes zsemlemorzsával megtámogathatjuk.
3. Egy órát hagytam összeérni az ízeket a hűtőben.
4. Tenyérnyi gombócokat formáztam belőle, majd lelapítottam, hogy jól átsüljenek. Mindkét oldalukat bekentem olajjal és egy felforrósított serpenyőben alaposan megsütöttem.
Egyéb hozzávalók
fejes saláta |
hagyma |
paradicsom |
kígyóuborka |
laktózmentes sajt |
ketchup |
majonéz |
1. A megsült bucikat félbevágtam.
2. Alulra helyeztem egy fejes saláta levelet. Erre került a húspogácsa, majd a hagyma, paradicsom, uborka, sajt.
3. Meglocsoltam ketchuppal és majonézzel.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal, hogy ők is ki tudják próbálni!
Üdv:
Cs.